Curaj rasplatit

Spread the love

“1. Naaman, capetenia ostirii imparatului Siriei, avea trecere inaintea stapanului sau si mare vaza; caci prin el izbavise Domnul pe Sirieni. Dar omul acesta tare şi viteaz era lepros. 2. Si Sirienii iesisera in cete la o lupta, si adusesera roaba pe o fetita din tara lui Israel. Ea era în slujba nevestei lui Naaman.”

2 Imparati 5: 1-2

Biblia continua sa ne uimeasca cu frumusetea intelepciunii lui Dumnezeu si ne surprinde cu maretia dragostei Sale pentru poporul Sau de-a lungul istoriei umanitatii, in special a Crestinismului.

In cartea 2 Imparati 5, aflam cum Dumnezeu raplateste curajul, fara a tine cont de maturitate spirituala, varsta sau putere fizica. O fetita adusa roaba din Israel a captat atentia nu numai a stapanului ei, Naaman, ci si atentia a doi imparati din vremea aceea: cel al Siriei si al lui Israel. Credinta ei era statornica, chiar daca era departe de casa si slujea ca si roaba in casa unui strain, si nu oricare strain, ci acela prin care Domnul izbavise pe sirieni in lupta cu poporul evreu.

Naaman, care avea mare vaza inaintea Imparatului, era tare si viteaz, dar…era lepros, o boala incurabila, dureroasa si stigmatizanta. Probabil ca fetita a fost speriata cand a realizat ca stapanul ei era lepros, o boala pentru care in Israel erai marginalizat si expulzat din oras, dar mai ales cand a inteles ca va trebui sa slujeasca in casa acestui sirian lepros. Ce vremuri grele pentru aceasta fetita!!

Dar care a fost reactia acestei copile? Nu stim cat de mult a slujit nevestei lui Naaman pana a reusit sa ii castige increderea, dar stim ca la un moment dat a avut curajul sa ii dea un sfat stapanei sale. In ciuda faptului ca era departe de poporul ei, fetita nu a uitat despre lucrarile si minunile pe care Dumnezeu le-a facut in tara ei. Credinta ei i-a dat curaj sa vorbeasca, si probabil ca dupa multe discutii pe care le-a auzit in casa lui Naaman despre boala acestuia, fetita a decis sa ii spuna stapanei:  “Si ea a zis stapanei sale: ,,Oh, daca domnul meu ar fi la proorocul acela din Samaria, proorocul l-ar tamadui de lepra lui!” – 2 Imparati 5:3

Dupa multe peripetii, indoieli si o calatorie lunga in Israel, Naaman a ascultat sfatul profetului Elisei, s-a scaldat in apele Iordanului de sapte ori si a fost vindecat. Afirmatia lui Naaaman dupa ce a fost vindecat a fost: ,,Iata, cunosc acum ca nu este Dumnezeu pe tot pamantul, decat in Israel.”- 2 Imparati 5:15. Ce declaratie uimitoare a iesit din gura lui Naaman!!! Si mai mult de atat, inima lui a fost schimbata, iar dorinta lui de sluji Domnului l-a impins sa faca un legamant, si anume: “caci robul tau nu mai vrea sa mai aduca altor dumnezei nici ardere de tot, nici jertfa, ci va aduce numai Domnului.” 2 Imparati 5:17b. 

Datorita curajului si credintei acestei fetite roabe, cel mai puternic si mai viteaz barbat al Siriei a experimentat puterea inegalata a lui Dumnezeu, si si-a schimbat viata. Domnul a folosit o roaba, fara importanta prea mare, dar credincioasa si curajoasa pentru a-si arata gloria si puterea in viata unui lider militar cu o valoare mare in fata imparatului Siriei, lasand pentru noi un exemplu care sa ne inspire si in zilele noastre. Dumnezeu rasplateste curajul!!!

Saptamana 3 – 10 Decembrie, 2016, o dedicam unei tinere care slujeste in Albania, ca si mesagera a Cuvantului lui Dumnezeu. Numele ei este Emanuela Cujba, iar versetul care o inspira in lucrare este: “Daca Dumezeu este pentu noi, cine va fi impotriva noastra?” Romani 8:31b. Domnul sa o binecuvanteze, sa o foloseasca si sa ii daruiasca credinta si curaj in tot ceea ce face in lucrarea misionara!

Apasati pe imaginea de mai jos pentru a afla mai multe informatii despre Emanuel Cujba: 

screen-shot-2016-12-03-at-4-49-00-pm
Emanuela Cujba, Albania

 

De asemenea va prezentam si un video clip creat de Prayercast, cu imagini din Albania:

Va multumim pentru suport spiritual in numele Emanuelei Cujba si al misiunii Genesis!

Monica Badulescu

 

Top