BISERICA BETEL – CONSTANTA: UN EXEMPLU DEMN DE URMAT

Puterea noastra spirituala si atasamentul fata de biserica nu ar trebui sa fie determinata nicidecum de parerile noastre privind predicatorul sau cel ce slujeste, ci de ceea ce credem noi despre Domnul  Isus Hristos. Biserica ii apartine Lui si nicidecum liderilor care sunt alesi sa slujeasca… Asta insa nu inseamna ca predicatorul sau slujitorul nu isi au locul lor in slujirea pe care o fac in Biserica lui Dumnezeu. Ei cu siguranta ca isi au locul lor, pentru ca asa a randuit Dumnezeu sa fie in biserica Lui.
Este evident ca traim vremuri extrem de grele, vremuri de mari confuzii. Tot mai  multe biserici traverseaza un drum anevoios, luptand cu situatii care se nasc din lipsa de statornicie a membrilor ei, apatie sau chiar indiferenta. Este ceea ce a vazut Apostolul Ioan in Apoc 3:15-16 “Stiu faptele tale: ca nu esti nici rece, nici in clocot. O, daca ai fi rece sau in clocot! Dar, fiindca esti caldicel, nici rece, nici in clocot, am sa te vars din gura Mea.”
Iata una din radiografie biserici secolul nostru:

10% din membrii nu pot fi gasiti nicaieri.
20% din membri nu participa niciodata la un serviciu divin.
25% din membri recunosc ca nu se roaga niciodata.
35% din membri recunosc ca nu citesc niciodata Biblia.
50%  din membri nu contribuie financiar la programele bisericii.
60% din membri nu dau nimic pentru proiectele misionare.
65% din membri nu citesc niciodata lectiunea saptamanala.
75% din membri refuza orice raspundere in biserica.
85%  din membri nu invita niciodata pe cineva la biserica.
90% din membri nu iau parte niciodata la ora de rugaciune saptamanala.
95% din membri nu castiga niciodata un suflet la Hristos, dar, 100% – asteapta sa mearga in cer!

Daca trebuie sa diagnosticam biserica, probabil ca cel mai comun sindrom ar fi ca nu mai stie ce vrea sau ar vrea de toate.  Bisericile incearca de toate pentru a se putea mentine la linia de plutire.  Tocmai din aceasta cautare continua biserica ajunge sa stagneze sau sa mearga spre ruina. Cei ce sunt la carma uita ca biserica nu este o institutie omeneasca careia sa-i schimbi mereu principiile, sau conducerea.  Ea functioneaza dupa principii divine si prin grija unor oameni chemati de Dumnezeu in lucrare.

Imi amintesc de o predica a unui frate dintr-o anume biserica. Eram adolescent pe atunci. In predica vroia sa scoata in evidenta modul in care Duhul Sfant se manifesta intr-o anume “biserica”. Vorbea despre o “biserica” care a incercat nenumarate metode pentru a se mentine. Ultima varianta a fost: au cumparat un porumbel de un alb imaculat si au imputernicit un membru al bisericii, ca in fiecare duminica, in timp ce predicatorul predica sa dea drumul porumbelului dintr-o camaruta, de la balcon, si astfel porumbelul speriat de atata multime facea tot felul de tumbe prin biserica. Prin aceasta vroiau sa arate ca Duhul Sfant este prezent si se misca in biserica. Toate au fost bune pana intr-o duminica cand porumbelul nu a mai  aparut. Toate semnele de disperare ale predicatorului erau zadarnice. Intr-un tarziu, cel din camera de sus de la balcon a strigat: “Parinte porumbelu’ nu mai e, l-a mancat pisica.”

Stand pe banca si ascultand pe predicator ma gandeam: “Cata fantezie in capul oamenilor!!!!!”  Si totusi am descoperit ca in cele spuse de el exista ceva adevarat. Ma gandeam la puterea ce a primit-o biserica la Rusalii, la coborarea Duhului Sfant. Oare care este problema de bisericile nu mai detin, nu mai beneficiaza de aceasta forta? Ce s-a intamplat cu porumbelul de la Rusalii? Cine l-a papat? Cu siguranta ca metodele noastre cu care am inceput incet, incet sa-L inlocuim pe Duhul Sfant, nu corespund cu principiile stabilite de Dumnezeu. Am descoperit ca suntem experti si ca biserica poate functiona si dupa principii omenesti. S-ar prea putea sa avem dreptate, dar aceea nu mai e biserica despre care Domnul Isus a spus:  “…portile locuintei mortilor nu o vor birui.”

Intrebarea fireasca este: “Sa fie oare asa toate bisericile evanghelice? Avem o veste buna. NU toate bisericile sunt asa.

Exista biserici in care slujirea inaintea lui Dumnezeu este prioritara, biserici care au reusit sa-si descopere misiunea, biserici care ajung sa traiasca o remarcabila trezire spirituala si in care tanara generatie se vrea implicata tot mai mult.
Dumnezeu ne-a pus la indemana o generatie de tineri gata sa marsaluiasca prin lume ducand mesajul evangheliei, incepand din micile catune ale Romaniei pana in marile metropole ale lumii; o generatie imputernicita de Dumnezeu dar respinsa de unii crestini pe care ii avem in bisericile noastre.

Intrebarea este: Ce facem cu aceasta generatie de tineri care se straduiesc sa se pregateasca in scolile teologice sau in scolile de misiune? Ii vrem sau nu ii vrem.

Cele mai multe biserici isi pierd energia luptand cu tanara generatie, purtand un razboi rece in care se pierde teren in a duce Vestea Buna a Evangheliei ori unde ar fi nevoie. Sindromul nemultumirii faramiteaza biserica. Se nasc mereu biserici prin cezariana sau folosind metoda pescuirii minunate, aruncand mreaja acolo unde e o alta biserica. Furam tot ce putem din ea. Doar intr-un tarziu descoperim ca am furat tot ce acea biserica avea mai rau. Curand se va naste o alta biserica cu alti nemultumiti, o alta biserica care nu se vrea afiliata nici cu nimeni.  Fara doar si poate devine “Organizatia nemultumitilor”
Rareori ne este dat sa vedem biserici in care tanara generatie gaseste cai bune de comunicare cu generatia anterioara.

In luna Mai 2017 am intreprins o calatorie misionara in Romania, timp in care am vizitat cateva biserici.  Una din aceste biserici este si Biserica Betel din Constanta, o biserica cu un potential ce a depasit asteptarile mele. Aceasta biserica a inteles ca pe celalalt tarm al Constantei sunt oameni nemantuiti, oameni care au nevoie sa asculte vocea Evangheliei. Membrii acestei biserici au ales sa imputerniceasca tanara generatie sa mearga pe strazile Constantei si sa se roage pentru cei pierduti, sa le vorbeasca despre Dumnezeu si sa ii invite la biserica. Ma gandeam: “Doamne ce lucrare frumoasa!”

Am stat intre ei cateva zile urmarind lucrarea lor de evanghelizare, modul in care sunt implicati pe strazile Constantei, si felul cum transmit mesajul evangheliei oamenilor.  Pentru ei crestinismul nu e meserie si nici povoara, ci un stil de viata inspirat prin trairea lor zilnica cu Dumnezeu.  Asemenea oameni ar trebui sa ne fie exemplu de urmat. Chemarea lor este sa planteze biserici si nici decum sa dezmembreze unele pentru a forma o altele. Astfel de biserici trebuiesc folosite ca model pentru a castiga tot mai multe suflete la Hristos.

Biserica Betel este cea mai veche biserica penticostala din Constanta (61 ani) si cea mai mare, din punct de vedere numeric, momentan avand aproximativ 200 de membri si urmatorii lideri:
Lucian Rotaru – Pastor principal
Iacob Nicolae – Pastor asociat
Nicolae Man – Pastor senior
Leonard Ciochina – Prezbiter
Gabriel Smalberger – Prezbiter
David Hiriczko – Diacon
Cosmin Smalberger – Diacon
Corneliu Man – membru comitet
Secretariat: Iulia Smalberger
Departamentul de copii: Irina Hiriczko
Departmentul Social: Emanuel Draghici
Mai jos va prezentam si cateva imagini din cadrul acestei biserici.
Va multumim pentru loialitate si suport!
Rev. Ilie U. Tomuta
Dir. Misiunea Genesis
Top